Omia rajoja kannattaa koetella ja rikkoa, kuten myös vanhentuneita ajatusmalleja, jotka useimmiten ovat se suurin este tavoitteidesi saavuttamiselle ja erityisesti niiden ylläpitämiselle. Tässä tekstissä esittelen yleisimpiä naisten treenaukseen liittyviä sudenkuoppia ja jaan vinkkejä siihen, kuinka niihin lankeamista voi välttää.
”Suuret muutokset lähtevät pienistä teoista”
Monet asiakkaistani sanovat, etteivät ole liikunnallisia. Silloin kysyn, mitä ”liikunnallinen” jo terminä heille tarkoittaa? Liikunnallinen kun voi olla monella tapaa, on vain tärkeää löytää juuri se oikea tapa liikkua juuri itselleen! Usein oman ajatusmaailman negatiivinen kehä on ensimmäinen sudenkuoppa muutoksen aloittamisessa, olipa kyseessä sitten treenaamisen aloittaminen tai elintapojen muutos. Positiivinen ajattelumalli itseään ja muutosta kohtaan luo vankan pohjan onnistumiselle. Siksi omien ennakkokäsitysten hautaaminen on usein ensimmäinen askel kohti parempaa toimintakykyä ja lisääntyneitä laadukkaita elinvuosia.
Meillä kaikilla on erilaiset elämäntilanteet ja elämän vaiheet. Muutokset elämässä ovat väistämättömiä, silti myrskynkin keskellä pitäisi jaksaa nähdä eteenpäin, usein valmentaja voi olla tässä tärkeässäkin roolissa. Pienistä teoista voi lähteä suuret vaikutukset, siksi matkan aikana pitää muistaa juhlistaa pieniäkin onnistumisia. Koskaan ei saa olla liian kiire kannustaa. Toisaalta joskus valmentajana tehtäväni on toimia jarruna, kun vauhti näyttää liian kovalta. Toinen sudenkuoppa, joka treenatessa usein kohdataan, on liian kova kiire eteenpäin. Kokoaikainen eteenpäin piiskaus ei välttämättä vie eteenpäin, päinvastoin se saattaakin koitua suurimmaksi haasteeksi.
Riittääkö tosiaan tämä määrä liikuntaa tekemään muutoksia?
Monet ihmettelevät, riittääkö muutama kuntosalitreeni viikossa todella tuomaan muutoksia. Vastaus on kyllä, kunhan toiminta on johdonmukaista. Liian suurten tavoitteiden asettaminen heti alussa voi johtaa uupumukseen, erityisesti jos elämässä on muita kuormittavia tekijöitä. Jokaisen tulisi pysähtyä ajattelemaan itseään ja tekemään elämäntapamuutos itsestään lähtöisin.
Kaikki lähtee siitä, että pysähdytään ajattelemaan itseään- itsekkäästi. Elämäntapamuutos on aina itsestä lähtöisin oleva asia, jossa pitkäjänteisyys on ratkaisevassa roolissa. Nykyaikana kun on olemassa erilaisia unen-, rasvaprosentin- ja liikkuvuuden mittareita, onnellisuutta on vaikea mitata muuten kuin ihmisen kanssa keskustelemalla. Itsetutkiskelu on tärkeää, sillä kokemus omasta tilasta ja kehosta on ensisijaisen tärkeää tuloksia ajatellen. Kaikenlainen toisiin vertailu olisi hyvä unohtaa, sillä olemme kaikki niin uniikkeja omine eläminemme. Korvaamalla vertailun itsetutkiskeluun, välttää jälleen yhden sudenkuopan.
”Kuntosi kyllä riittää liikkumiseen”
Hikeä tai hengästymistä ei koskaan tulisi pelätä, vaan mennä rohkeasti sitä kohti! Ihmiset pystyvät niin paljon enempään, kuin mitä usein päässään ajattelevat. Peruskunto useimmilla on riittävän hyvä liikkumiseen, lähinnä hämmästytään hengästymistä tai rasitusta jos sitä ei ole kokenut pitkään aikaan tai mahdollisesti juuri ollenkaan. Jälleen kerran positiivinen ajattelumalli ja itseensä uskominen vievät eteenpäin.
Yksinkertaisuus on kaunista
Usealla treenaajalla, etenkin plusikäisillä, on jo useita elämäntapamuutoskokeiluja takana, tietoa on kertynyt eri lähteistä ja pää saattaa olla kaikesta informaatiosta hyvinkin sekaisin. Me plusikäiset olemme kuitenkin eläneet myös aikaa, jolloin pussikeittodieetit ja kaloreiden tarkka laskeminen olivat ainoa tunnettu keino painonhallintaan joten ymmärrän monen lähtötilanteen haasteet juuri näistä syistä. Monille tulee täytenä yllätyksenä, mitä kaikkea sitä voikaan syödä ja silti saada aikaan pysyviä muutoksia. ”Tylsä” fakta on, että loppujen lopuksi melko yksinkertaiset keinot toimivat. Kokonaisuus ratkaisee, aina.
Loppuun haluan nostaa vielä plusikäisiä aikuisia koskettavan tärkeän sudenkuopan ja etenkin sen välttämisen. Nimittäin, tabun nimeltä vaihdevuodet. Vaihdevuodet tuovat erilaisen näkökulman jokaisen naisen treenaamiseen, kun estrogeenin väheneminen alkaa näkyä kehossa. Estrogeenin väheneminen itsessään aiheuttaa usein kehon rasvoittumista ja usein esimerkiksi myös nivelvaivoja. Kun tähän lisätään usein hektinen työarki ja muut elämän haasteet vaikkapa perheen parissa, on lopputuloksena usein univaikeuksista kärsivä loppuun palamisen kierteessä̈ oleva aikuinen. Nämä̈ tekijät yhdessä̈ alkavat vaikuttaa nopeasti toimintakykyymme. Tämän vuoksi treenaamisen lähestymistavan muuttaminen on välttämätöntä, jotta voidaan säilyttää toimintakyky ja ehkäistä loppuun palamista. Oikeanlainen liike auttaa aina ja siksi tulisi keskittyä siihen, miten voimme parhaiten tukea kehoamme nykyhetkessä ja siten myös tulevaisuudessa.
Kannustan kaikkia havainnoimaan omaa jaksamistaan ja aloittavan oman elämäntapamuutoksen esimerkiksi seuraavilla askelilla:
- Huomioi kuinka levänneenä heräät aamuisin, oletko palautunut?
- Mikä liikuntamuoto on sinulle se mieluisin? Aloita sillä.
- Syötkö tasaisin väliajoin? Tuttu ravintoympyrä tarjoaa hyvän tuen.
Näillä pääsee jo hyvin alkuun! Suosittelen vahvasti myös valmennukseen hakeutumista, jotta askel on keveämpi sen jokaisessa merkityksessä.
Olen kannustava, energinen ja positiivinen. Vaikka välillä pitää olla tiukka, on ilon ja onnistumisen kautta saavutettu tulos paljon kestävämpi! Pyrin siis saamaan asiakkaat hyvälle tuulelle ja ennen kaikkea ajattelemaan itsestään positiivisesti. Olen aidosti onnellinen saavutetuista tuloksista ja tuen niiden ylläpitämisessä.
Tutustu valmentajaan