Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin laaja palapeli – Mistä voin lähteä liikkeelle?

ElämäntapamuutosHyvinvointiYleinenLukuaika: 2 minuuttia

Kiire, stressi, väsymys, univaje, passiivinen arki, liikkumattomuus, epäsäännöllinen ruokarytmi tai ravintoköyhä ruokavalio, kolahtaako jokin näistä omalla kohdallasi? Niin minunkin! Vaikka tiedän ravitsemuksesta ja liikunnasta melko paljon, aika-ajoin huomaan stressin vaikuttavan syömiseen, ateriavälit venähtävät, jonka jälkeen unen laatu heikkenee. Eikö ole kummallista, että vaikka tietää miten pitäisi toimia, se ei olekaan niin yksinkertaista? Puhutaanpa siitä.

“Ota vain itseäsi niskasta kiinni ja ala treenaamaan ja syömään oikein, helppoa!” 
Vai onko sittenkään? No, ei. 

Monesti hyvinvoinnista käsitteenä puhutaan melko pintapuolisesti ja sanaa yksinkertaistetaan. Hyvinvointi ulottuu laajemmalle kuin pelkästään säännölliseen treenaamiseen tai ruokavalioon. Todellisuudessa hyvinvointia voi ajatella isona palapelinä. Jos kaikki palaset ovat kohdallaan, kokonaisuus on hyvä, mutta jos yksikin pala on väärässä paikassa, ei palapeliä saada valmiiksi. Kaikki siis vaikuttaa kaikkeen. 

Siksi valmentajan ammattitaidon yksi tärkeä osa on hahmottaa hyvinvoinnin laaja kokonaisuus ja ymmärtää jokaisen asiakkaan henkilökohtainen tilanne, ja miten sitä tilannetta pitäisi lähestyä. Mistä palasista kannattaa lähteä liikkeelle ja kuinka palasia ruvetaan yhdistelemään toisiinsa. Lähestymistyyli on esimerkiksi hyvin erilainen asiakkaaseen, jolle liikunta on ollut aina osana elämää ja nyt pitäisikin saada lisää tehoja irti uudella ohjelmalla, kuin asiakkaaseen, joka lähtee ns. ”sohvalta” liikkeelle tai aloittaa kuntosaliharjoittelun ensimmäistä kertaa. 

Usein yhdenkin muutoksen tekeminen vauhdittaa jo seuraavaa ja tuo mukanaan positiivisia vaikutuksia. Jos innostuu liikunnasta, voi se tuoda motivaatiota säännölliseen ja tasapainoisempaan ruokavalioon, ja näiden yhteisvaikutuksena olo on energisempi ja unenlaatukin paranee. 

Jos siis mietit, mistä ihmeestä aloittaa, tuntuu että kaikkea pitäisi muuttaa, niin neuvoisin, että ei väliä, aloita jostain! Seuraavat askeleet auttavat sinut alkuun:

1. Hahmota oma elämäntilanne ja oma arki. Mihin ylipäänsä itse haluaisit muutosta. Mitkä asiat ovat jo hyvin? Millaiset päivittäiset aikataulut sinulla on, millaista arjen hallinta on? Mihin haluaisit käyttää enemmän aikaa, kenties harrastuksiin tai ihmissuhteisiin?

2. Valitse yksi asia ”muutosten listalta” ja tarvittaessa jaa sekin vielä pienempiin osiin. Esimerkiksi jos jätät aina aamupalan välistä, aloita siitä. Älä edes mieti mitä syödä, syö jotain. Huomiona se, että nyt minäkin yksinkertaistan hyvinvoinnin syömiseen, liikuntaan ja uneen. Muutos voi kuitenkin liittyä mihin tahansa muuhunkin, johon koet haluavasi panostaa enemmän. 

3. Toistoissa on voimaa. Päivä toisensa jälkeen tämä tekemäsi pieni muutos muuttuu helpommaksi ja rutiininomaiseksi. Kun koet, ettei sen toteutus vaadi sinulta enää ylimääräisiä pinnistelyjä, voit miettiä, minkä palasen kimppuun siirryt seuraavaksi. 


Luomalla rauhallisesti ja pitkäjänteisesti pohjan arjelle, jossa jaksamme ja voimme hyvin, saamme muutoksista pysyviä. Tätä pohjaa ei pysty murtamaan vastoinkäymisillä tai vaikeammilla ajoilla, sillä tiedämme aina mihin palata. Samalla opimme, miten nämä vaikeudet meihin vaikuttavat. Minulta katoaa ruokahalu stressaantuneena, mutta tämän tiedostamalla osaan kiinnittää siihen tarkempaa huomiota. Ja kun stressaan, keskityn siihen, että syön jotain. 

Laura Keränen Valmentaja

Täydellistä hetkeä aloittaa ei ole, mutta paras hetki on nyt.

Tutustu valmentajaan