Ruokavaliomuutosten tekeminen kuulostaa helpolta, eikö? Tuosta vain aloitan syömään säännöllisesti, lisään kasviksia enkä herkuttele. Noin, tehty. Vai onko sittenkään? Miksi pysyvien muutosten tekeminen tuntuu olevan niin vaikeaa? Miksi jaksamme vähän aikaa, mutta sitten palaamme takaisin vanhoihin tapoihimme.
Uusien tottumuksien omaksuminen
Oletko koskaan miettinyt miten monta ateriaa olet elämäsi aikana syönyt? Jos olet 30-vuotias ja syönyt keskimäärin 4-5 ateriaa päivässä, olet elämäsi aikana syönyt 43 800-54 750 ateriaa. Viisikymppisenä saatat hätyytellä jo 90 000 syödyn aterian määrää. Siinä on aika monta valintaa ehtinyt tekemään. Näistä valinnoista on tullut meille automaatio. Tapamme ovat toimintamalleja, jotka olemme oppineet ja sitten omaksuneet, jolloin niistä on tullut meille rutiineja, jokapäiväisiä toimintoja. Valitsemmekin ruokaa yleensä sen kummemmin ajattelematta juuri näiden tapojen ja tottumusten mukaan.
Eräässä tutkimuksessa yhden uuden tavan omaksuminen vei tutkittavilta 1-8 kuukautta. Silti lähdemme monesti tavoittelemaan koko ruokavalion muuttamista kerralla. Jos muutos ei onnistu nopeasti, masennumme ja palaamme herkästi takaisin vanhoihin tapoihin. Muutos voi vaatia aluksi itsekuria. Itsekuria siihen, että oikeasti teemme haluamamme muutoksen. Jos pyrimme tekemään monta muutosta, menee koko päivä itsekuria vaatiessa ja tällöin helposti väsymme.
Uusien ruokailutottumusten onnistuminen vaatii oppimista. Oppiminen taas vaatii motivaatiota sekä uskoa onnistumiseen. Onkin hyvä ensin miettiä perimmäiset syyt muutostarpeen taustalla. Joskus voi joutua tekemään syvällistäkin arvopohdintaa siitä, mikä minulle on tärkeää ja miksi haluan tämän muutoksen tehdä. Sisäinen motivaatio (itselle tärkeä arvo, kuten terveys) on yleensä ulkoista motivaatiota (esim. toiselta ihmiseltä, vaikka lääkäriltä, tullut kehotus muuttaa jotakin) kantavampaa.
Ruokavaliomuutos kannattaa aloittaa pohtimalla 1-2 konkreettista muutosta, joihin lähteä ensin panostamaan. Muutos voi olla vaikkapa, että syön joka päivä aamiaisen. Ensimmäinen tavoite voi olla, että syö edes jotakin, ei väliä mitä. Jonkin verran itselle sopivia vaihtoehtoja tosin kannattaa pohtia valmiiksi. Jääkaapissa kannattaa säilyttää sellaisia tuotteita, joita voisi kuvitella aamulla syövänsä. Toisinaan aamiaisen voi laittaa jo illalla jääkaappiin valmiiksi (esim. leivät, tuorepuurot, smoothiet, jogurtit). On hyvä pyrkiä tekemään muutoksesta itselleen mahdollisimman helppo.
Matkan varrelle tulee varmasti päiviä, jolloin huomaa toimivansa vanhan mallin mukaan. Näin tapahtuu erityisesti väsyneenä, kiireisenä tai stressaantuneena. Se on luonnollista, sillä uuden asian oppiminen vaatii meiltä energiaa. Tällaisista päivistä ei pidä lannistua, sillä ne kuuluvat oppimisprosessiin. Tärkeintä on palauttaa mieleensä syyt, miksi muutosta tekee, ja jatkaa sen tekemistä jälleen seuraavana päivänä. Itselleen kannattaa antaa positiivista palautetta onnistumisista, sillä positiivisuus kantaa usein pitkälle. On hyvä pitää mielessä, että muutosta harjoitellaan samalla tavalla kuin mitä tahansa muutakin taitoa. Ei varmasti kärrynpyörän heittäminenkään onnistuisi päivän treenillä, jos sitä ei ole koskaan aiemmin tehnyt?
Muutoksen tekeminen pähkinänkuoressa:
- Mieti syyt muutoksen taustalla. Miksi haluan tehdä muutoksen, mistä syistä se on minulle tärkeää?
- Mikä on ensisijainen muutos, jonka haluan tehdä? Muutostarpeita voi olla useampia, mutta niistä kannattaa nostaa jokin selkeästi ensisijaiseksi.
- Mitä muutoksen tekeminen konkreettisesti vaatii? Jos muutos on säännöllisempi ateriarytmi, mieti konkreettisesti miten siinä onnistut (työpäivän tauottaminen, eväät mukaan, välipalojen suunnittelu etukäteen tms.).
- Harjoittele muutosta. Pyri pitämään muutos arjessa mukana. Muista, että varsinkin ensimmäiset viikot vaativat suunnitelmallisuutta ja joskus hieman vaivannäköä.
- Jos jokin päivä ei mene, kuten suunnittelit, vedä syvään happea ja palaa suunnitelmaan jälleen seuraavana päivänä.
- Anna itsellesi aikaa oppia uusi tapa. Ja muista kiittää itseäsi, kun siinä onnistut!
Kirjoittanut Petra Rautakallio-Järvinen / Liikku Pori Eteläväylä & Mikkola